hallo iedereen het verslag gaat verder in harare waar ik wat kijk eb eindelijk het internet weer op kan. ook eet ik weet wat normaal als pizza , hamburge en een ijsje. buitn de grote stad kom je dat
soort dingen absoluut niet tegen hier. de supermarkten zijn daar lege lokalen met slechts een paar producten op de plank. je merkt duidelijk dat de economie de laatste 10 jaar enorm te leiden heeft
gehad van het beleid vanzijn regering. het fijne weet ik er ook niet van want bijna niemand wil of durft er ronduit over praten. 9 jaar geleden was ik ook al eens in zimbabwe en toen was het 500
zimdollar biljet het grootste wat er was en dat was geloof ik 2 euro waard. maar door een gierende inflatie was in 2009 het grooste biljet al 100 miljard zimdollar en dat was bijna niets waard.
gelukkig zijn ze daar mee gestopt en hebben de u.s. dollar ingevoerd en samen meteen wat gematigdere politiek is land gestabiliseerd en zelf wat opgekrabbeld. door die u.s. dollar is het wel wat duur
geworden en al helemaal voor de arme zimbabwanen. grappig om te zien is dat bijna alles in hele of halve dollars geprijst is en dat de wisselgeld muntjes in zuid afrikaanse randen worden uitbetaald
als ze ze hebben. en anders krijg je een pen of lollie of iets dergelijks. hier in harare zijn kennelijk genoeg dollars want ik zie zat zimbabwanen er mee smijten. op 17 feb wil ik ff langs het
presidentiele huis lopen en denk daar een fotootje van te nemen maar dat mocht kennelijk niet en ik wordt opgepakt door de presidentiele garde en een uurtje later overhandigd aan de politie. daar
moet ik lullen als brugman om ze te overtuigen dat ik een toerist ben en geen spion of iets dergelijks waar zei kennenlijk bang voor zijn. het gaat allemaal erg langzaam maar ze zijn in tegenstelling
tot de presidentiele gard wel vriendelijk tegen me. op het bureau zie ik in grote posters de motto' s van dit jaar in de vorm van slogans als 'law and order' , 'total stabilaty' , 'zero tolerance' .
nu weet ik ook waarom het zo veilig is in zimbabwe. na vingerafdrukken te hebben afgenomen wordt ik zonder boete weer vrijgelaten want ik had het bord 'verboden te fotograveren' niet gezienen dan ben
je dus niet boete waardig. onbedoeld heb ik dus een mooi kijkje in hetstaatsapparaat kunnen nemen. de volgende dag kijk ik nog wat in de stad en zet daarna keors naar de bergen in het oosten van het
land. ik zie hier de hoogste berg (2592) van het land en bezoek d moeilijk toegangkelijke mtarazi waterval. das een behoorlijk hoge want die duikelt hier 762 meter naar beneden en is daarme 1 van de
hoogste van afrika. de 20e feb kom ik aan bij de ruines waar het land zijn naam aan ontleend. zimbabwe betekend huis van steen en bij great zimbabwe is een behoorlijk groot bouwwerk uit het 1200 na
c. zichtbaar. na de piramides uit egypte zijn het de grootste bouwerken van afrika uit de oudheid en alles is ook nog eens gebouwd zonder cement. na dit intressante uitje vindt ik het welletjes en
bereik ik smiddag's de grens bij beitbridge. dat is de enige grensovergang met zuid afrika en staat bekend om zijn smokkel en strege controle's. zim uit is appeltje eitje en zuid afrika in lijkt dat
ook te zijn maar het laatste dingetje is de wagen het land in en daar doet de douane beambte moeilijk want ik heb geen carnet de passage (oficieel europees invoer dokument). het feit dat ik al vaker
in z.a. ben geweest doet hem niks , regels zijn regels en hij stuurt me terug naar zimbabwe. het is dat ik een beetje om uitleg vraag en of er toch niet iets geregeld kan worden anders had ik mooi de
pineut geweest. na overleg met het hoofd kantoor blijkt dat er toch uitzonderingen gemaakt mogen worden en komt alles na een paar uur wachten in de gloeiend hete zon toch weer goed. pfffff dat was
dus letterlijk (het is wer eens 40 graden) en figuurlijk peentjes zweten. hoe anders had ikmijn gast over 2 weken moeten ontvangen in j'burg. voor het slapen gaan zet ik koers naar het mapugubwe n.p.
waar ik de volgende dag naar binnnen ga maar de hitte en irritante vliegjes verjagen me weer snel uit het park. ik zet koers naar de soutpan bergen waar het wat koeler is en slaap bij een camping
gerund door nederlanders. hier is internet en vandaar dus dit verslag. de komende dagen ga ik naar het noorden van kruger en zak dan langzaam af naar j'burg waar ik over 2 weken mijn gast uit krimpen
ad lek ga ophalen. de groeten weer van tjoep/johan en tot de volgende keer.
Dirk Schenk
23 feb. 2012, 11:37
Hoi Tjoep,
Maar goed dat die amtenaar soepel was, want anders had je gast uit Krimpen a.d. Lek je in de bajes kunnen opzoeken.Het valt nog mee dat je geen geld moest betalen, want daar zijn ze ook niet zo moeilijk mee en daar weet jij natuurlijk alles van.
Het einde van de reis komt er nu toch zachtjes aan, dus we moeten er maar weer aanwennen dat we straks geen avontuurlijke verhalen meer ontvangen.
Goede reis verder en veel plezier en tot het volgende verslag en eventueel mooie foto's, bedankt.
Groeten,
Dirk
marry
23 feb. 2012, 22:59
nou dat was even spannend zeg?
maar gelukkig is alles toch nog goed gekomen.
want anders missen we je laatste verslagen!!
doe nog maar even rustig aan, tot het volgende verslag..
en nog veel plezier..
groetje,,s marry